Add like
Add dislike
Add to saved papers

[Analysis of the cellular composition and of the inflammatory response activity in the lymph nodes of patients with sarcoidosis at different stages of the clinical course and treatment with systemic glucocorticosteroids].

Вступ: Вивченню динаміки запальних змін в лімфатичних вузлах хворих саркоїдозом на фоні лікування глюкокориткостероїдами (ГКС) та без них приділяється недостатня увага, що і обумовлює актуальність наукових пошуків у даному напрямку. Мета: Дослідити особливості клітинного складу та активності запальної реакції у лімфатичних вузлах хворих саркоїдозом на різних етапах перебігу та лікування ГКС з урахуванням часу встановлення діагнозу і ступеня активності патології. Матеріали та методи: До аналізу було залучено результати морфологічного дослідження біопсійного материалу, отриманого із уражених лімфатичних вузлів хворих на саркоїдоз. З метою встановлення клітинного складу та оцінки активності запальної реакції нами були додатково застосовані специфічні імуногістохімічні (ІГХ) маркери CD68, CD20, CD3 та Collagen IV. Результати: Призначення терапії системними ГКС у хворих з активним саркоїдозом сприяє зменшенню інтенсивності експресії ІГХ маркерів CD68, CD20, CD3, Collagen IV в осередках продуктивного запалення. За відсутності лікування ГКС в осередках продуктивного запалення у хворих на саркоїдоз зростає кількість судин, що експресують Collagen IV з підтримкою імунного запалення в центральній та периферичній частині гранульоми, що складається переважно з активних форм макрофагів (CD68) та Т-лімфоцитів (CD 3). Висновки: Застосування ГКС для лікування активного саркоїдозу дозволяє знизити інтенсивність запальної реакції та попередити поширення процесів фіброзування в ушкоджених лімфатичних вузлах пацієнтів.

Full text links

We have located links that may give you full text access.
Can't access the paper?
Try logging in through your university/institutional subscription. For a smoother one-click institutional access experience, please use our mobile app.

Related Resources

For the best experience, use the Read mobile app

Mobile app image

Get seemless 1-tap access through your institution/university

For the best experience, use the Read mobile app

All material on this website is protected by copyright, Copyright © 1994-2024 by WebMD LLC.
This website also contains material copyrighted by 3rd parties.

By using this service, you agree to our terms of use and privacy policy.

Your Privacy Choices Toggle icon

You can now claim free CME credits for this literature searchClaim now

Get seemless 1-tap access through your institution/university

For the best experience, use the Read mobile app